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FAQs On Paycheck Protection 
Loans 

As many businesses struggle with remaining afloat and coping with complex 

rules, the Small Business Administration is trying to help demystify the 

CARES Act and Paycheck Protection loans. Here are some FAQs. 

Question: Are small business concerns (as defined in section 3 of the Small 

Business Act, 15 U.S.C. 632) required to have 500 or fewer employees to be 

eligible borrowers in the PPP? 

Answer: No. Small business concerns can be eligible borrowers even if they 

have more than 500 employees, as long as they satisfy the existing statutory 

and regulatory definition of a “small business concern” under section 3 of the 

Small Business Act, 15 U.S.C. 632. A business can qualify if it meets the SBA 

employee-based or revenue-based size standard corresponding to its primary 

industry. Go to www.sba.gov/size for the industry size standards. 
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Additionally, a business can qualify for the Paycheck Protection Program as a 

small business concern if it met both tests in SBA’s “alternative size standard” 

as of March 27, 2020: (1) maximum tangible net worth of the business is not 

more than $15 million; and (2) the average net income after Federal income 

taxes (excluding any carry-over losses) of the business for the two full fiscal 

years before the date of the application is not more than $5 million. 

A business that qualifies as a small business concern under section 3 of the 

Small Business Act, 15 U.S.C. 632, may truthfully attest to its eligibility for 

PPP loans on the Borrower Application Form, unless otherwise ineligible. 

Question: Does my business have to qualify as a small business concern (as 

defined in section 3 of the Small Business Act, 15 U.S.C. 632) in order to 

participate in the PPP? 

Answer: No. In addition to small business concerns, a business is eligible for 

a PPP loan if the business has 500 or fewer employees whose principal place 

of residence is in the United States, or the business meets the SBA employee-

based size standards for the industry in which it operates (if 



applicable).  Similarly, PPP loans are also available for qualifying tax-exempt 

nonprofit organizations described in section 501(c)(3) of the Internal Revenue 

Code (IRC), tax-exempt veterans organization described in section 501(c)(19) 

of the IRC, and Tribal business concerns described in section 31(b)(2)(C) of 

the Small Business Act that have 500 or fewer employees whose principal 

place of residence is in the United States, or meet the SBA employee-based 

size standards for the industry in which they operate. 

Question: Are lenders required to make an independent determination 

regarding applicability of affiliation rules under 13 C.F.R. 121.301(f) to 

borrowers? 

Answer: No. It is the responsibility of the borrower to determine which 

entities (if any) are its affiliates and determine the employee headcount of the 

borrower and its affiliates. Lenders are permitted to rely on borrowers’ 

certifications. 

Question: The CARES Act excludes from the definition of payroll costs any 

employee compensation in excess of an annual salary of $100,000. Does that 

exclusion apply to all employee benefits of monetary value? 

Answer: No. The exclusion of compensation in excess of $100,000 annually 

applies only to cash compensation, not to non-cash benefits, including: 

1. employer contributions to defined-benefit or defined-contribution 

retirement plans; 

2. payment for the provision of employee benefits consisting of 

group health care coverage, including insurance premiums; and 

3. payment of state and local taxes assessed on compensation of 

employees. 

 



Question: Do PPP loans cover paid sick leave? 

Answer: Yes. PPP loans covers payroll costs, including costs for employee 

vacation, parental, family, medical, and sick leave. However, the CARES Act 

excludes qualified sick and family leave wages for which a credit is allowed 

under sections 7001 and 7003 of the Families First Coronavirus Response Act 

(Public Law 116–127). Learn more about the Paid Sick Leave Refundable 

Credit here. 

Question: My small business is a seasonal business whose activity increases 

from April to June. Considering activity from that period would be a more 

accurate reflection of my business’s operations. However, my small business 

was not fully ramped up on February 15, 2020. Am I still eligible? 

Answer: In evaluating a borrower’s eligibility, a lender may consider whether 

a seasonal borrower was in operation on February 15, 2020 or for an 8-week 

period between February 15, 2019 and June 30, 2019. 

Question: What if an eligible borrower contracts with a third-party payer 

such as a payroll provider or a Professional Employer Organization (PEO) to 

process payroll and report payroll taxes? 

Answer: SBA recognizes that eligible borrowers that use PEOs or similar 

payroll providers are required under some state registration laws to report 

wage and other data on the Employer Identification Number (EIN) of the PEO 

or other payroll provider. In these cases, payroll documentation provided by 

the payroll provider that indicates the amount of wages and payroll taxes 

reported to the IRS by the payroll provider for the borrower’s employees will 

be considered acceptable PPP loan payroll documentation. Relevant 

information from a Schedule R (Form 941), Allocation Schedule for Aggregate 

Form 941Filers, attached to the PEO’s or other payroll provider’s Form 941, 

Employer’s Quarterly Federal Tax Return, should be used if it is available; 
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otherwise, the eligible borrower should obtain a statement from the payroll 

provider documenting the amount of wages and payroll taxes. In addition, 

employees of the eligible borrower will not be considered employees of the 

eligible borrower’s payroll provider or PEO. 

Question: May lenders accept signatures from a single individual who is 

authorized to sign on behalf of the borrower? 

Answer: Yes. However, the borrower should bear in mind that, as the 

Borrower Application Form indicates, only an authorized representative of the 

business seeking a loan may sign on behalf of the business. An individual’s 

signature as an “Authorized Representative of Applicant” is a representation 

to the lender and to the U.S. government that the signer is authorized to make 

the certifications, including with respect to the applicant and each owner of 

20% or more of the applicant’s equity, contained in the Borrower Application 

Form. Lenders may rely on that representation and accept a single individual’s 

signature on that basis. 

Question: I need to request a loan to support my small business operations 

in light of current economic uncertainty. However, I pleaded guilty to a felony 

crime a very long time ago. Am I still eligible for the PPP? 

Answer: Yes. Businesses are only ineligible if an owner of 20 percent or more 

of the equity of the applicant is presently incarcerated, on probation, on 

parole; subject to an indictment, criminal information, arraignment, or other 

means by which formal criminal charges are brought in any jurisdiction; or, 

within the last five years, for any felony, has been convicted; pleaded guilty; 

pleaded nolo contendere; been placed on pretrial diversion; or been placed on 

any form of parole or probation (including probation before judgment). 

Question: Are lenders permitted to use their own online portals and an 

electronic form that they create to collect the same information and 



certifications as in the Borrower Application Form, in order to complete 

implementation of their online portals? 

Answer: Yes. Lenders may use their own online systems and a form they 

establish that asks for the same information (using the same language) as the 

Borrower Application Form. Lenders are still required to send the data to SBA 

using SBA’s interface. 

Question: What time period should borrowers use to determine their 

number of employees and payroll costs to calculate their maximum loan 

amounts? 

Answer: In general, borrowers can calculate their aggregate payroll costs 

using data either from the previous 12 months or from calendar year 2019. For 

seasonal businesses, the applicant may use average monthly payroll for the 

period between February 15, 2019, or March 1, 2019, and June 30, 2019. An 

applicant that was not in business from February 15, 2019 to June 30, 2019 

may use the average monthly payroll costs for the period January 1, 2020 

through February 29, 2020. 

Borrowers may use their average employment over the same time periods to 

determine their number of employees, for the purposes of applying an 

employee-based size standard. Alternatively, borrowers may elect to use SBA’s 

usual calculation: the average number of employees per pay period in the 12 

completed calendar months prior to the date of the loan application (or the 

average number of employees for each of the pay periods that the business has 

been operational, if it has not been operational for 12 months). 

Question: Should payments that an eligible borrower made to an 

independent contractor or sole proprietor be included in calculations of the 

eligible borrower’s payroll costs? 



Answer: No. Any amounts that an eligible borrower has paid to an 

independent contractor or sole proprietor should be excluded from the eligible 

business’s payroll costs. However, an independent contractor or sole 

proprietor will itself be eligible for a loan under the PPP, if it satisfies the 

applicable requirements. 

Question: How should a borrower account for federal taxes when 

determining its payroll costs for purposes of the maximum loan amount, 

allowable uses of a PPP loan, and the amount of a loan that may be forgiven? 

Answer: Under the Act, payroll costs are calculated on a gross basis without 

regard to (i.e., not including subtractions or additions based on) federal taxes 

imposed or withheld, such as the employee’s and employer’s share of Federal 

Insurance Contributions Act (FICA) and income taxes required to be withheld 

from employees. As a result, payroll costs are not reduced by taxes imposed on 

an employee and required to be withheld by the employer, but payroll costs do 

not include the employer’s share of payroll tax. For example, an employee who 

earned $4,000 per month in gross wages, from which $500 in federal taxes 

was withheld, would count as $4,000 in payroll costs. The employee would 

receive $3,500, and $500 would be paid to the federal government. However, 

the employer-side federal payroll taxes imposed on the $4,000 in wages are 

excluded from payroll costs under the statute. 

Check out my website.  
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